Partners

Onderstaand treft u meer informatie over de organisaties die SDO-NL vormen, in alfabetische volgorde.

GS1 Nederland is een not-for-profit organisatie en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. GS1 biedt internationale standaarden voor unieke identificatie en voor het vastleggen en delen van gegevens door middel van barcodes, centrale artikeldatabases en elektronische berichten. Binnen de gezondheidszorg is GS1 o.a. actief met traceerbaarheid medische hulpmiddelen en toedieningsregistratie geneesmiddelen.

Met GS1 barcodes en GS1 Data Source Healthcare (onderdeel van het Global Data Synchronisation Network – GDSN) kunnen we helpen voldoen aan (inter)nationale wet- en regelgeving zoals de afspraken ‘Eenduidige codering medische hulpmiddelen’ (ADC), registratie in het LIR, de Europese Medical Device Regulation (MDR) en de Falsified Medicines Directive (FMD).

Health Base een onafhankelijke, multidisciplinaire, not-for-profit organisatie die zorginformatie ontwikkelt voor artsen, apothekers en patiënten. Deze zorginformatieproducten dragen aantoonbaar bij aan effectieve, veilige en doelmatige zorg.

De basis van deze zorginformatieproducten wordt gevormd door de PharmaBase databank. De PharmaBase is ontwikkeld in 1978 en is daarmee één van de oudste databanken in de Nederlandse zorg. De informatie in de PharmaBase ondersteunt zorgprofessionals bij de keuze van medicamenteuze en niet-medicamenteuze therapieën, het gestructureerd vastleggen van zorg en veilige en doelmatige terhandstelling van geneesmiddelen. Daarnaast bevat de PharmaBase patiëntvriendelijke informatie over meer dan 14.000 geneesmiddelen. Deze informatie kan gepersonaliseerd worden op basis van leeftijd, geslacht en aandoening.

Om maximale uitwisselbaarheid te borgen, en wetenschappelijk onderzoek naar de uitkomsten van zorg te ondersteunen, onderhoudt Health Base koppeltabellen naar nationale en internationale codestelstels. Hiermee sluiten de activiteiten van Health Base maximaal aan bij het streven van SDO-NL naar maximale interoperabiliteit binnen verschillende zorgdomeinen en over standaarden heen.

De zorginformatieproducten van Health Base worden gebruikt in Nederland, België en Suriname.

Stichting Health-RI, is dé organisatie in Nederland die zich inspant voor beter hergebruik van gezondheidsdata voor beleid, onderzoek en innovatie om zo te komen tot een lerend gezondheidzorgsysteem.

Health-RI is een nationaal coördinatiepunt voor afspraken over hergebruik van gezondheidsdata, het stimuleren van samenwerking tussen alle partijen en het ondersteunen van onderzoekers.

Onze visie is gebaseerd op het potentieel van beter data hergebruik. Door gegevens uit verschillende bronnen te combineren – zoals bijv. klinische gegevens en levensstijlgegevens – kan een dieper inzicht verkregen worden in de complexiteit van ziekte en gezondheid. Daardoor worden betere behandelingen en producten ontwikkeld. En daarmee wordt dus de gezondheid van burgers en patiënten verbeterd.

HL7 staat voor Health Level Seven: de wereldwijde standaard voor veilige, elektronische informatie-uitwisseling in de zorg. De HL7 standaard definieert diverse soorten gegevens in alle zorgdomeinen en zorgsectoren. De standaard wordt ontwikkeld en beheerd door de internationale HL7 organisatie, die in meer dan 30 landen actief is, in Nederland door de Stichting HL7 Nederland.

De missie van HL7 Nederland is om modellen en standaarden te leveren voor informatie-uitwisseling en meervoudig gebruik van informatie in de zorg door zorgverleners en patiënten. Hiermee ondersteunen wij de zorgsector bij het optimaliseren van de zorgprocessen, bij het bevorderen van kwaliteit en eenduidigheid in de zorg en bij de kennisuitwisseling tussen alle belanghebbenden, om de zorg voor en met patiënten en cliënten te verbeteren.

IHE is een wereldwijde not-for-profit organisatie. Deze is ontstaan uit de frustratie dat in één en hetzelfde ziekenhuis beelden die op de ene afdeling gemaakt werden, niet gedeeld konden worden met een andere afdeling. Daarop hebben zorgverleners en leveranciers de handen ineengeslagen om dit probleem op te pakken. Op vrijwillige basis en onafhankelijk.

IHE helpt zorgverleners en leveranciers met een framework dat helpt bij het beschrijven van het probleem, het vinden van een technische oplossing, het bouwen en het testen. In dit framework worden standaarden, protocollen, en afspraken vastgelegd. Dit zorgt voor interoperabiliteit tussen systemen. Dankzij deze aanpak wordt inmiddels wereldwijd informatie van miljarden patiënten gedeeld.

NEN is het Nederlands Normalisatie-instituut en ondersteunt in Nederland het normalisatieproces, zowel op nationaal, Europees (CEN/CENELEC) en mondiaal (ISO/IEC) niveau. NEN kijkt vanuit een neutrale positie naar de onderwerpen waarover haar stakeholders afspraken willen maken (resulterend in NEN normen), waarbij het normalisatieproces open staat voor alle belanghebbenden (all-parties-concerned) en gebaseerd is op consensus (en daarmee draagvlak).

Pijlers binnen de gezondheidszorg:

  1. Informatievoorziening: informatiebeveiliging (NEN 7510, 7512, 7513, 7524, NTA 7516), standaarden voor eenheid van taal en techniek en uitwisseling van gegevens binnen de farmacie;
  2. Medische Hulpmiddelen met focus op de Europese Verordeningen waarbij Europese normen een belangrijke rol spelen in het aantonen van compliance met de gestelde wettelijke eisen;
  3. Kwaliteit van zorg met focus op kwaliteitsmanagement, patiëntveiligheid en ISO 9001/HKZ certificatieschema’s voor verschillende deelsectoren in de reguliere zorg en welzijnssector.

Nictiz is de landelijke, onafhankelijke kennisorganisatie die zich inzet voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg. Nictiz doet dit onder meer door het gebruiksgericht ontwikkelen en beheren van informatiestandaarden in opdracht van en samen met de partijen in de zorg. Nictiz signaleert en adviseert partijen in de zorg over informatie-uitwisseling en (toekomstige) nationale en internationale ontwikkelingen. Nictiz is betrokken bij grote landelijke programma’s zoals MedMij, VIPP en Registratie aan de bron.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een agentschap van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en zet zich al meer dan 100 jaar in voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving.

In opdracht van het Ministerie van VWS en de WHO vertaalt, beheert en onderhoudt het RIVM de WHO gezondheidsclassificaties voor toepassing in gezondheidsinformatievoorzieningen in Nederland en bevordert het de implementatie van deze classificaties door training, informatieverstrekking en advisering met betrekking tot de classificaties en hun (mogelijke) toepassingen.

SNOMED CT (SNOMED) is een internationaal, medisch terminologiestelsel. Namens Nederland is Nictiz aangesloten bij SNOMED International. SNOMED International is een internationale non-profitorganisatie die terminologiestandaarden ontwikkelt en beheerd. Voor het gebruik van SNOMED in Nederland kunnen ziekenhuizen, ICT-leveranciers en andere organisaties een licentie aanvragen bij het National Release Center (NRC).

Vektis biedt bouwstenen en declaratiestandaarden om de operationele zorgprocessen slim en efficiënter in te richten. Vektis Streams standaardiseert informatie in breed toegepaste bouwstenen zoals het AGB-register enerzijds en informatie-uitwisseling op basis van berichtstandaarden anderzijds. Hierdoor verlopen processen zoals zorginkoop en -declaratie soepel en efficiënt. Daarmee draagt Vektis bij aan het verminderen van administratieve lasten en tegelijkertijd aan het verzamelen van waardevolle data. Vanuit Vektis Intelligence geven we op basis van data inzicht in het gebruik van de zorg.

Z-Index is intermediair in zorginformatie op maat en identificeert, structureert, verzamelt, controleert, verrijkt, koppelt, beheert en distribueert gegevens van zorgproducten via de G-Standaard. Deze gegevens ondersteunen het voorschrijven, afleveren, bestellen, declareren en vergoeden van zorgproducten en worden gebruikt door alle zorgverleners, overheden en zorgverzekeraars in Nederland.